demokratioch-hatbrott

Demokrati och hatbrott – hotet mot det fria ordet och rätten att vara sig själv

Missade du vårens föreläsning om demokrati- och hatbrott? Nu får du en ny chans!

Vad är skillnaden mellan ett demokratibrott och ett hatbrott? Hur arbetar polisen med demokrati och hur ser verkligheten ut för HBTQIA-personer och andra minoritetsgrupper idag? Vimmerby kommuns HBTQIA-nätverk bjuder in till föreläsningen ”Demokrati- och hatbrott: hotet mot det fria ordet och rätten att vara sig själv”. Föreläser gör personal från polisregion syds demokrati- och hatbrottsgrupp som arbetar med demokrati och hat till vardags. Föreläsningen är gratis, digital och ingen anmälan krävs. Länk och mer information kommer finnas på www.vimmerby.se. Föreläsningen läggs ut på förmiddagen den 30 augusti och finns tillgänglig i två veckor framåt.

Välkommen till en unik inblick i polisens arbete med demokrati. Vimmerby kommuns HBTQIA-nätverk bjuder in till en bred, allmänbildande föreläsning om demokratibrott och hatbrott. Föreläsningen kommer bland annat lyfta:

-Vad är ett demokratibrott? Hur påverkar den här typen av brott journalister och förtroendevaldas trygghet och yrkesroll?

-Vad är ett hatbrott? Vem kan utsättas för hatbrott och hur kan ett hatbrott se ut?

-Vad är hets mot folkgrupp? Vem kan utsättas för hets mot folkgrupp och hur tolkas lagen? Varför är mörkertalen så stora?

-Hur arbetar polisen med demokrati och med den högermiljön som finns idag?

-Hur ser lagen ut och hur fungerar arbetet i praktiken? Vad är olagligt att göra och säga?

-Hur kan jag som medmänniska stötta utsatta personer i min närhet?

Föreläsningen kommer ge en ökad förståelse för utsattheten som personer som inte tillhör normen lever med dagligen, vare sig det handlar om normer kring etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller könstillhörighet. Den kommer också ge en inblick i polisens arbete som HBTQ-strategisk myndighet.

Föreläsningen spelades in i samverkan med Studieförbundet Sensus

Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp

I tre av Sveriges sju polisregioner finns det speciella demokrati- och hatbrottsgrupper. Vimmerby tillhör polisregion Syd där en av dessa grupper finns. Demokrati- och hatbrottsgruppen arbetar enbart med demokrati- och hatbrott och är därför specialister på den här typen av frågor. De är personal från den här gruppen som kommer föreläsa under kvällen.

(Föreläsningen är förinspelad vilket göra att det tyvärr inte kommer gå att ställa några frågor.)